Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Namísto přívalu energie řešíte únavu?

Namísto přívalu energie řešíte únavu?

1/4 2022

Zima je pro náš organizmus jistou zátěží, kdy během ní a po ní chybí tělu vitaminy, minerály a také nedostatečný pohyb a sluneční paprsky. Vzájemné působení negativních faktorů, k tomu chladné ranní teploty a aprílová proměnlivost počasí přispívají k celkovému oslabení organizmu.

Vzniklé vyčerpání a únavu bychom neměli maskovat zvýšenými dávkami kofeinu, přílišným přejídáním se nebo konzumací nezdravých jídel.

Snížit míru únavy a vyčerpání v našem těle nám kromě železa pomůžou snížit také vitamin C, vitamin B6, vitamin B12, hořčík, niacin či riboflavin.

Jako perfektní životabudič nesmíme zapomenout zmínit koenzym Q10, který je součástí každé naší buňky v těle. Bohužel s věkem a vyčerpáním jeho produkce klesá.

Ale co když ta únava přetrvává i mimo jarní období?

Co když se k ní přidá slabost, poruchy soustředění, malátnost, svíravý tlak v hlavě, zvýšené vypadávání vlasů, problematická menstruace?

Že by za to mohl i nedostatek železa?

Železo je pro lidský organizmus nepostradatelné v mnoha transportních a enzymatických systémech, především však v dýchacím řetězci pro přenos kyslíku mezi tkáněmi.

Podporuje normální tvorbu červených krvinek a hemoglobinu. Je důležitým prvkem pro podporu energetického metabolizmu, pro správnou funkci imunitního systému a snižuje míru únavy a vyčerpání.

Věděli jste, že

  • lidské tělo obsahuje jenom 4 g železa?
  • až 30 % světové populace trpí nedostatkem železa?
  • za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka?
  • krev tvoří přibližně 8 % hmotnosti člověka?
  • v lidské těle najdeme zhruba 0,2 miligramů zlata a většina je právě v krvi?
  • v České republice je nejrozšířenější skupina A+, má ji cca 40 % lidí, nejméně lidí má  skupinu AB?

 

Zásoby železa, denní dávka a jeho ztráty

Přibližně 67 % celkové zásoby železa je vázáno v červených krvinkách ve formě hemoglobinu a ve svalech jako myoglobin. Dalších 30 % se nachází v enzymech, slezině, játrech v podobě feritinu a hemosiderinu. Zbytek kolem 3 % koluje v krevním oběhu jako součást přirozeného procesu příjmu a vylučování. Denně ale tělo přichází o cca 1-2 mg železa.

 

Doporučená denní dávka železa pro zdravého člověka mezi 19 až 50 lety je kolem 18 mg denně.

Vyšší poptávka po železe je zejména u těhotných žen a během kojení.

 

Jak poznám, že mám nedostatek železa?

Tělo samo vysílá varovné signály, ale je na nás, jak si je všímáme.

Z důvodu dietních chyb, lékových interakcí nebo genetických poruch regulačních proteinů může dojít ke snížení resorpce železa organizmem. Nedostatek železa způsobuje nejenom únavu, ale i bledost, ospalost, kruhy pod očima, studené končetiny, sníženou koncentraci až pokles výkonnosti v zaměstnání, problematickou menstruaci, řídnutí a vypadávání vlasů, zvýšenou lámavost nehtů.

 

Co je ještě dobré vědět o železe?

Vstřebávání železa do organizmu ovlivňují různé faktory, mezi nimi i strava a příjem vitaminů a minerálů.

Potraviny s vysokým obsahem železa:
třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, višně, třešně, datle, fíky, červená řepa, ořechy, semena dýní, obiloviny a luštěniny, zelená listová zelenina (špenát, rukola, polníček), brokolice, kapusta, hovězí maso a játra.

 

Aby se železo dobře vstřebalo z potravy, můžeme jeho absorpci podpořit látkami zlepšujícími vstřebávání železa z potravy, jakými jsou:

vitamin C, kyselina citrónová, kyselina jablečná, kysané zelí, kvašená zelenina. 

Vstřebávání železa podporují taktéž vitaminy B6, B12, kyselina listová.

 

Pozor však na látky, které snižují vstřebávání železa z potravy, jakými jsou:

Fytáty – soli kyseliny fytové obsažené zejména v obilovinách. Omezují využití minerálů (fosfor, vápník, železo a zinek).

Polyfenoly obsažené např. v černém a zeleném čaji, kávě, kakau nebo listové zelenině na sebe váží železo a brání tak jeho vstřebávání v těle. 

Vápník a další minerály – konkurují železu při vstřebávání v tenkém střevě.

Vaječné bílkoviny – vejce patří mezi potraviny s vyšším obsahem železa, ovšem obsahuje bílkoviny, které na sebe váží železo a tím omezují jeho vstřebávání v těle.

 

Zajímavost:

Naopak, železo brání vstřebávání vitaminu E, proto si železo dejte ráno a vitamin E až večer.

Pamatujte, že je nutné dodržet časový odstup od všech potravin a vitaminů snižujících absorpci samotného železa!

Barny´s NovoFerrin™ 30 kapslí

TAK SNADNÉ DOPLNĚNÍ ŽELEZA JAKO NIKDY PŘEDTÍM

 

LIPOFER® - mikronizovaný difosforečnan železitý v mikroenkapsulované formě. Jedná se o speciálně upravenou formu železa, která zajišťuje snadnější vstřebávání, dobrou dostupnost v organizmu a navíc bez železité pachuti.

 

Výhody produktu

  •        Dobrá snášenlivost.
  •        Bez železité pachuti.
  •        Snadnější vstřebávání.
  •        Užívání kdykoli během dne.

 Doplněk stravy NovoFerrin™ doporučujeme pro obsah železa:

  •        pro podporu normální tvorby červených krvinek a hemoglobinu a přenosu kyslíku v těle,
  •        pro snížení míry únavy a vyčerpání (pro podporu normálního energetického metabolizmu),
  •        pro správnou funkci imunitního systému.

 Obsažený vitamin C zvyšuje vstřebávání železa a společně s vitaminem D podporují správnou funkci imunitního systému.

Doplněk stravy vhodný i pro těhotné a kojící ženy.

Vhodný pro celiaky – bez lepku.

Zima je pro náš organizmus jistou zátěží, kdy během ní a po ní chybí tělu vitaminy, minerály a také nedostatečný pohyb a sluneční paprsky.
1/4 2022
Namísto přívalu energie řešíte únavu?
Naše klouby musí v průběhu zátěže čelit různým tlakům, nárazům, externím vlivům. Měli by však současně zůstat pružné a ohebné. Proto se je snažíme posilovat. Volíme přijatelnou variantu z hlediska fyzické zdatnosti a hledáme pro ně vhodnou výživu.
7/4 2021
Připravte svoje klouby nejenom na jarní sezonu
Podzim je za dveřmi, babí léto ve vzduchu a na zahradě je stále pořádně živo. Finišuje sklizeň zeleniny a pozdního ovoce, zároveň už ale připravujeme záhony i rostliny na zimu. Barevná souhra kvetoucích rostlin, trav či listů v korunách stromů nás upozorňuje na blížící se podzim.
19/10 2020
Jak zdravě zahradničit a „neustřelit“ si záda?